Espiye İlçesi idari olarak Giresun iline bağlıdır. Giresun il merkezinin doğusunda, Giresun-Trabzon Karayolu'nun 34. km'sinde yer alan bir ilçedir. Trabzon il merkezine uzaklığı ise 98 km'dir.
Karadeniz sahilinde yer alan Espiye'nin denize 7 km'lik bir kıyısı bulunmaktadır. Giresun-Trabzon karayolu bu kıyı boyunca denize paralel olarak uzanmaktadır. Kuzeyinde Karadeniz ile çevrilen Espiye, doğusunda Tirebolu ve Güce ilçeleri, batısında Keşap ve Yağlıdere ilçeleri, güneyinde Şebinkarahisar ve Alucra ilçeleriyle komşudur. Yine Alucra ilçesinin kuzeydoğu kısmında Gümüşhane iline bağlı Torul ilçesiyle kısa bir sınırı bulunmaktadır.
Espiye ilçe merkezi, doğusunda "Gelevara Deresi" ve batısında "Yağlıdere" olmak üzere iki dere arasında kurulmuş olup doğuda ve batıda bulunan bu dereler ilçemize güzellikler katmasının ötesinde kuzeyden güneye ilçemiz sınırlarını da çizmektedir.
Doğu Karadeniz Bölgesinin tipik arazi yapısına uygunluk gösteren ilçenin sahilden 5-10 km kadar iç kesimlerinde rakım 500 m'nin üzerie çıkmaktadır. İlçede iç kısımlara (Alucra ve Şebinkarahisar'a) doğru gidildikçe yükselti artmaktadır. En yüksek nokta 2528 m ile "Zuhur Tepe" veya "Akıl Baba" dağıdır. Espiye arazisi genel olarak derin vadilerle yarılmış çok engebeli bir yapı göstermektedir.
Espiye ilçesinde arazi genellikle dağlık olmasına karşın iç kısımlardaki yüksek dağlık kesimlerde yüksek düzlükler (vadiler) de bulunmaktadır. "Karaovacık Yaylası" bunlardan en meşhur olanlardan biridir. Akıl Baba dağı 2528 m, Çakıl Dağı 2476 m ve Olucak Tepesi 1500 m olup en önemli yükseltilerdir.
Espiye ilçesi Karadeniz iklim kuşağı içinde yer alması nedeniyle ılıman bir iklime sahiptir. Her mevsim bol yağışlıdır. Bu nedenle ilçe toprakları bitki örtüsü yönünden çok zengindir. İlçe oldukça geniş ormanlara sahiptir. Toplam olarak 17464 hektar orman alanı bulunan ilçede belli başlı ağaç türleri kestane, kızılağaç, gürgen, meşe, köknar, sarıçam ve ladindir.
Kaynak: Espiye Kaymakamlığı Web Sitesi